آمادهسازی
1 ساعت
زمان پخت
1.5 ساعت
سختی
سخت
وعده
6 نفر
کالری
950
مواد لازم:
- گوشت چرخ کرده
- لپه
- برنج
- سبزی معطر (مرزه/ترخون)
- تخم مرغ
- آلو بخارا
- مغز گردو
- پیاز
دستور پخت و طرز تهیه:
مقدمه:
کوفته تبریزی، شاهکار آشپزی آذربایجان و تست مهارت هر آشپز ایرانی است! درست کردن کوفتهای بزرگ که وا نرود، ترک نخورد و مغزپخت شود، نیاز به رعایت دقیق نسبتها و "ورز دادن زیاد" دارد. کوفته تبریزی اصل، بافتی منسجم و سسی غلیظ دارد و داخل آن با "غافلگیریهای خوشمزه" پر شده است.
بخش اول:
آمادهسازی مواد پایه۱. گوشت:
مخلوط گوشت گوساله و گوسفند (کمچرب) بهترین گزینه است. گوشت باید ۲ یا ۳ بار چرخ شود.۲. لپه و برنج:
لپه را جداگانه بپزید (کامل بپزد اما له نشود). برنج را هم با زردچوبه و نمک نیمپز کنید. آب هردو را کاملاً بگیرید.۳. کوبیدن مواد:
نیمی از لپه و گوشت را با هم چرخ کنید یا با گوشتکوب بکوبید تا چسبنده شود. بقیه را نکوبیده نگه دارید تا بافت کوفته خمیر نشود.۴. سبزی معطر:
سبزی کوفته شامل تره، مرزه (مهمترین)، ترخون، نعنا و جعفری است. سبزی را بشویید و خشک کنید و ریز خرد نمایید. (سبزی خشک مرزه و ترخون هم عالی است).بخش دوم:
ورز دادن (راز وا نرفتن)همه مواد (گوشت، لپه، برنج، سبزی، پیاز رنده شده آب گرفته، تخممرغ، نمک، فلفل، زردچوبه و کمی آرد نخودچی) را در ظرف بزرگی بریزید. حالا باید با قدرت بازو، ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ورز دهید. آنقدر ورز دهید تا مواد مثل چسب به هم و به ظرف بچسبند. اگر کم ورز دهید، کوفته در آب وا میرود.
بخش سوم:
مغزگذاری و فرم دادن۱. مواد میانی:
آلو خیس خورده، گردو، زرشک و پیاز داغ (و گاهی تخممرغ آبپز درسته) مواد میانی هستند.۲. فرم دادن:
به اندازه یک پرتقال بزرگ از مواد بردارید. وسط آن را گود کنید. مواد میانی را داخلش بگذارید و با دقت کوفته را گرد کنید. تمام ترکها را با دست خیس صاف کنید. هیچ ترکی نباید روی سطح بماند.بخش چهارم:
سس و پخت۱. سس کوفته:
پیاز داغ، رب گوجهفرنگی تفت داده شده، آب، زعفران، نمک و فلفل را در قابلمهای بزرگ (که کوفتهها روی هم سوار نشوند) بریزید و بگذارید جوش بیاید.۲. انداختن کوفته:
حرارت سس باید ملایم باشد (قل ریز بزند). کوفتهها را آرام در سس رها کنید.۳. پخت:
درب قابلمه را در نیم ساعت اول **نـگذارید** (وگرنه کوفته ترک میخورد). بعد از نیم ساعت که کوفته خودش را گرفت، درب را نیمهباز بگذارید. حدود ۱ ساعت زمان دهید تا مغزپخت شود. آب سس باید غلیظ شود.نحوه سرو:
کوفته را در ظرف بکشید، سس غلیظ را روی آن بریزید و با نان سنگک، سبزی خوردن و ترشی سرو کنید.
➡️ بازگشت به صفحه اصلی